Structuur

Plannen als een pro

De confrontatie aangaan met je planning is best een dingetje voor veel ondernemers. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt dat je geen werkdagen van 8 uur, maar misschien wel werkdagen van 11 uur draait. Zolang je het niet ziet, is het er niet.

Maar die kop in het zand techniek levert je lange termijn helemaal niets op behalve vermoeidheid, ergernis en stress. 

Leer je plannen als een pro, dan ervaar je meer rust, krijg je jouw werk af en houd je tijd voor je gezin over. Tijd waarin je meer plezier hebt omdat je rust in je hoofd en agenda hebt. 

Maak regelmatig een braindump

Acties op je lijst, in je notities en in je hoofd. De chaos is compleet. Als je wilt plannen als een pro zal je ook moeten weten wat je dan precies te plannen hebt. En een hele goede manier daarvoor is om een braindump te maken. Dit doe je niet eenmalig, want je hoofd en actielijst vult zich continu. Een braindump doe je regelmatig.

Neem pen en papier en zet alles erop wat je nog te doen hebt. Zakelijk én privé. Het is confronterend, maar wel nodig. Zet door!

Stel niet te hoge eisen aan jezelf 

Regelmatig spreek ik ondernemers die een online training aan het maken zijn en die dan het liefst binnen twee weken afronden. Dat is mogelijk, maar dan moet je de rest van je werk en privé alles even on hold zetten. Wil je het meenemen in je huidige planning, deel het dan op. En besef ook dat je niet hoeft te wachten tot de hele training staat voor je kunt gaan verkopen.

Als mensen steeds toegang krijgen tot een nieuw stuk, hoeft alleen dat te staan waar zij toegang toe hebben en kun je stap voor stap doorbouwen aan de rest van je training. Mits je dat hebt meegenomen in je planning uiteraard!

Durf keuzes te maken

Als je een beetje op mij lijkt dan wil je het liefst alles tegelijk doen. Lekker doorknallen.

Niks mis met hard werken natuurlijk, maar durf ook keuzes te maken. Als je meer van het een wilt, moet je minder van iets anders doen.

Dus wil je een nieuwe dienst gaan ontwikkelen, kijk dan of je tijdelijk wat minder afspraken kunt inplannen bijvoorbeeld. Zo geef je jezelf wat meer ruimte om te werken aan datgene wat voor jou en je bedrijf belangrijk is.

Eerst je vrije tijd en dan de rest 

Waar veel ondernemers de mist mee ingaan, is dat ze eerst kijken naar het werk en dan pas hoeveel tijd er over is om te ontspannen. Draai dit eens om. Bekijk hoeveel ontspanning je nodig hebt om de werkweek goed door te komen en plan daarna je acties in gedurende je werkuren.

Noteer bijvoorbeeld 3 avonden waarop je beslist niet werkt en neem bewust een (mid)dag vrij. Je zult zien dat je productiever bent tijdens je werkuren als je voldoende ontspanning inplant.

Kies een planningstool die voor je werkt

De keuze is reuze op het gebied van planningstools. De vraag is welke bij jou past.

  • Werk je graag digitaal of op papier?
  • Wil je per uur, per dagdeel of per dag plannen?
  • Heb je de behoefte om je acties af te kunnen vinken?

Zomaar een paar vragen die jezelf kunt stellen om tot de juiste planner te komen.

Voor mijn abonnees heb ik een maandplanner gemaakt in Excel. Een planner die zorgt voor een compleet overzicht en tegelijkertijd de flexibiliteit waarborgt, want een planning is net zo veranderlijk als het weer. De planner is ook los verkrijgbaar via deze link.

Winkelmand 0

You cannot copy content of this page