Productiviteit

Hoe vaak stel jij uit omdat je maar één kans hebt?

Het is donderdagochtend en je krijgt een offerteaanvraag binnen. Je noteert het op je to do lijst en hoopt er vandaag even tijd voor te kunnen maken. Op vrijdag zie je het nog op je to do lijst staan en bedenk je: ”ik doe het wel even na het weekend. Ze kijken er nu toch niet meer naar en maandag kan ik er weer fris naar kijken.”

Herkenbaar?

Niet vreemd, want offertes is een fantastisch voorbeeld van een taak waarbij veel ondernemers het gevoel hebben maar één kans te krijgen. En door dat gevoel ligt uitstelgedrag op de loer. Helaas gaat daar een hoop tijd en energie verloren die jij veel beter kunt gebruiken.

Door uitstellen is je kans misschien verkeken

Los van dat er bij uitstelgedrag veel tijd en energie verloren gaat, heeft het ook risico’s. Wat als die potentiële klant nog drie andere professionals heeft benaderd en daar wel snel een reactie van krijgt? Dan is je kans misschien verkeken.

Je hoeft niet altijd dezelfde dag nog de offerte te maken, maar koppel in ieder geval terug dat je de aanvraag hebt ontvangen én laat weten wanneer je de offerte toe zal sturen. Dan heb je meteen een stok achter de deur om die deadline te halen.

Uitstelgedrag biedt mooie kansen

Soms heb je taken waarbij er geen deadline is en waarbij alleen jij er last van hebt als je het (nog) niet doet. Dan kan het wat lastiger zijn om uitstelgedrag te herkennen. Denk er eens over na. Wat heb jij van vorige week naar deze week geschoven, maar nog steeds niet gedaan?

Het opzien tegen een taak kost je meer tijd en energie dan het doen van de taak zelf. Ontdekken wat je uitstelt en waarom biedt dus mooie kansen. Want hoeveel tijd en energie zul je hierdoor terugkrijgen? En wat kun je met die tijd en energie doen?

Pak de échte reden van je uitstelgedrag

Uitstellen omdat je het gevoel hebt maar één kans te hebben. Een hele bekende. Als je iets dieper gaat kijken dan ontdek je dat dit te maken heeft met perfectionisme. Niet die ene kans is de oorzaak, maar het gevoel dat je het weleens fout zou kunnen doen. En dikke kans dat deze oorzaak je vaker in de weg zit.

Pak dus de échte reden aan. Dan heb je niet alleen voor deze taak je uitstelgedrag getackeld, maar ook voor een heleboel andere!

Wil je in 5 dagen jouw uitstelgedrag de baas zijn?

Het aanpakken van je uitstelgedrag kan je heel veel opleveren. Dat is duidelijk. Maar het alleen onderzoeken én omdraaien is lastig. Dat uitstelaapje op je schouder neemt het namelijk over en vindt de redenen die je noemt wel prima.

Dat is waarom ik de focus 5-daagse heb ontwikkeld waarbij je in 5 dagen je uitstelgedrag de baas wordt. Ik weet hoe we dat aapje een ander plekje kunnen geven waar hij veel nuttiger werk kan doen.

Op het moment dat ik dit blog schrijf hebben al meer dan 50 mensen deelgenomen aan de focus 5-daagse.

Wil je ook meedoen? Meld je dan nu aan voor de volgende ronde.

Winkelmand 0

You cannot copy content of this page