Interview

Hoe doen zij het eigenlijk?: ”Ik vind het heerlijk dat ik veel tijd voor mijn gezin heb en toch flinke werkweken kan maken.”

Hoe doen andere ondernemers dat eigenlijk; ondernemen, stappen zetten om doelen te bereiken en werk-privé combineren? Minimaal één keer per maand vraag ik het een ondernemer, zodat jij er je voordeel mee kunt doen.

Deze keer interview ik Sjoukje Bakker.

Hey Sjoukje, wil je jezelf eerst even voorstellen aan de lezers?

”Hallo, mijn naam is Sjoukje Bakker en met mijn bedrijf Profbloggers help ik dienstverlenende ondernemers aan meer klanten door te bloggen. Ik begin bij de basis: hoe zit je business model in elkaar en wat heb je precies nodig om meer omzet te halen. Daarna kijk ik mee naar je marketingstrategie. En tot slot leer ik je hoe je inhoudelijk sterk kunt bloggen, zodat je die strategie ook uit kunt voeren.”

Wat is op dit moment het doel dat je wil bereiken? Jouw ‘stip op de horizon’? En welke stappen wil je zetten om dat doel te behalen?

”Ik werk aan het neerzetten van een mooi coachingsprogramma, waar mijn trainingen allemaal mooi inpassen. Het doel hiervan is dat ik ondernemers help met het neerzetten van een goede online business, die automatisch klanten genereert. Ik heb een groot deel van het programma al ingevuld, maar er missen nog wat stappen. En die ben ik nu stuk voor stuk aan het maken.”

Ben je een strakke planner, meer van de ‘go with the flow’of iets daar tussenin? En waarom?

”Ik ben in mijn hoofd een strakke planner, maar in de praktijk vaak meer van “go with the flow”. Ik weet dat een planning me heel erg helpt, maar ik ben niet altijd even goed in staat in te schatten wat er allemaal aan afleiding langskomt. Altijd als ik een goede planning heb, die werkt, neem ik me wel voor om er ook daarna meer tijd aan te besteden.”

Waar blok jij dagelijks en/of wekelijks absoluut tijd voor in je agenda? Waarom is dat belangrijk voor je?

”Tijd voor mijn kinderen en tijd om te wandelen. Aangezien de kinderen de afgelopen tijd bijna altijd thuis waren, was het heel makkelijk om tijd voor ze vrij te maken. Ze vragen het gewoon. Voor school natuurlijk, maar we spelen ook wel heel veel spelletjes.

Wandelen doe ik dagelijks. Ik heb een stappendoel van minimaal 10.000 stappen per dag. Ik plan vaak ‘s morgens al de tijdstippen die ik hiervoor moet pakken. Dat heb ik door schade en schande geleerd de afgelopen jaren.”

Waar begin jij je dag mee? En heb je (andere) vaste momenten op een dag voor terugkerende werkzaamheden of activiteiten?

”Ik begin de dag bijna standaard met een wandeling met de hond, voordat mijn gezin wakker wordt. Als ik aan het werk ga, zou ik willen zeggen dat ik direct nuttige dingen oppak. Vaak laat ik me dan echter eerst nog even afleiden door social media. Dat is ook een belangrijk onderdeel van mijn werk, maar dat gescroll door mijn tijdlijn eigenlijk niet natuurlijk.”

De verdeling werk-privé: strikt gescheiden of gecombineerd? Hoe loopt dat bij jou en hoe heb je dat geregeld?

”Volledig gecombineerd, en ook al jaren. Ik werk thuis sinds 2017. Dan heb je geen keus eigenlijk en is het automatisch een combinatie. Ik vind het ook prettig dat dat zo is. Ik vind het heerlijk dat ik veel tijd voor mijn gezin heb, en toch flinke werkweken kan maken, zonder dat ze daar al te veel last van hebben.”

Wat zou je, als dat zonder problemen kon, het liefst vandaag nog aan iemand anders overlaten?

”Mijn financiële administratie. Ik wil graag controle houden over de cijfers, maar het lijkt me heerlijk als iemand anders alle boekingen zou doen. Daar moet ik echt eens achteraan.”

Wat is de beste ondernemerstip die jij ooit kreeg?

”Het is een combinatie van twee tips, van een Amerikaanse business coach:

1) Don’t compare your own start to someone elses middle.

2) Keep your blinders on. (Houd je oogkleppen op)

Het is heel makkelijk om je af te laten leiden, of te laten frustreren door andere ondernemers die het net beter lijken te doen. Zeker als je niet weet hoeveel tijd en energie zij ergens in hebben gestopt en je je af gaat vragen waarom jij nooit zoveel geluk hebt. Kijk naar je eigen resultaten en houd je ogen op je eigen pad. Daar word je een stuk gelukkiger én productiever van.”

En ten slotte: welke tip heb je voor andere ondernemers om meer tijd te creëren?

”Maak een planning. En maak ook gebruik van die loze momentjes tussendoor. Ik overschat heel vaak hoeveel ik in een dag kan doen. En ik onderschat hoeveel ik in 5 minuten kan bereiken. Door die loze momenten tussendoor te gebruiken voor kleine taken, bereik je veel meer dan dat je alleen maar naar de grote taken kijkt. 

Oh en schakel Stephanie in om het onderscheid te leren maken tussen grote en kleine taken! Door jouw inzicht in hoe ik taken in stukjes kan hakken, krijg ik veel meer gedaan.”

Meer weten over Sjoukje en haar werk? Kijk dan op https://www.profbloggers.nl/ of nodig haar uit via LinkedIn.

Winkelmand 0

You cannot copy content of this page