Productiviteit

Als alles even teveel is: hoe je het beste maakt van je baaldag

Je wilt lekker aan de slag en voelt tegelijkertijd dat het allemaal even te veel is. Een baaldag. Je voelt je niet helemaal lekker, hebt het gevoel dat je teveel tegelijk hebt lopen en baalt er ook nog van dat je een baaldag hebt. Je besluit om toch maar aan de slag te gaan want je wilt ook geen achterstand opbouwen. Maar je krijg niet echt de resultaten die je had gehoopt.

Dit is hoe jij het beste maakt van je baaldag.

Zorg voor overzicht

Als dienstverlenende ondernemer heb je vaak meerdere klanten tegelijk. Bovendien heb je nog de projecten van je eigen bedrijf én heb je ook privé nog genoeg te doen. Als je heel veel tegelijk hebt, dan is het niet zo gek dat je het gevoel hebt dat je overstroomt. Zowel je agenda als je hoofd zitten vol.

Er is niks mis met een volle agenda, maar als het je echt stress bezorgt dan is daar winst te behalen.

Ga er eens goed voor zitten en maak een overzicht voor de komende weken. Wat zit er allemaal aan te komen? Welke projecten heb je zakelijk én privé? En welke momenten reserveer je voor jezelf.

Reserveer dagelijks ad hoc tijd

Het gevoel dat het allemaal teveel is, kan ook ontstaan omdat je dag te vol gepland is. Je bent geneigd om te denken.. ik werk 8 uur, dus kan ik 8 uur werk inplannen. Maar waar je ook rekening mee moet houden is dat er altijd zaken tussendoor komen. Of het nu gaat om klanten met een korte vraag, een spoedklus of zieke kinderen.   

Denk er maar eens over na.. hoe vaak heb jij je actielijst niet af omdat je het te strak hebt gepland?

Doe een stapje terug

Je bent een harde werker en zet je volledig in voor je bedrijf en je gezin. Een hele mooie eigenschap.

Maar wat als je jezelf toestaat om op een baaldag even een stapje terug te doen? Om overzicht te creëren en dan vanaf de volgende dag daadwerkelijk te gaan plannen. Gun jezelf een dag waarin je even mag rommelen en wie weet komt je motivatie sneller terug dan je denkt. Je hoeft niet de hele dag te gaan liggen Netflixen om op te laden. Alleen jezelf toestaan om minder te moeten is vaak al genoeg. Je zal niet de eerste zijn die dan een paar uur later de meest geweldige resultaten neerzet. Puur omdat je even los hebt gelaten.

Plan ‘’ongestoord werken’’ blokken

Het gevoel van onrust wordt vaak versterkt door het continu bereikbaar willen zijn. Bereikbaar voor je klanten, maar ook voor je kinderen. Kies een aantal momenten in de week waarop jij ongestoord wilt werken en stem dit thuis goed af. Zet je mail uit en durf je telefoon op vliegtuigstand te zetten.

Mocht dit nog ongemakkelijk voelen, begin dan eens met een half uurtje.

Wil je meer leren over plannen en hoe je kunt plannen als een pro?
Lees dan dit blog.

Winkelmand 0

You cannot copy content of this page