Structuur

Structuur is de weg naar jouw doel

Stel je voor dat je met de kaart van Eindhoven in Den Haag wandelt omdat je op zoek bent naar Theater Branoul. De kans dat je bij het theater uitkomt is vrij klein. De structuur van de kaart past namelijk niet bij waar je bent en waar je naartoe wilt.

Toch gebeurt dit nog regelmatig in ondernemersland. Ondernemers die met een kaart bezig zijn die niet past bij hun bestemming.

Jouw eindbestemming of tussenstation is de basis

Voordat je gaat kijken naar de juiste structuur moet je eerst weten waar je heen wilt. Wil je een onderneming met personeel dan maak je heel andere keuzes dan als je een onderneming wilt zonder personeel. Wil je meer online ondernemen, dan moet je op andere dingen letten dan als je lokaal wilt ondernemen.

En zo zijn er natuurlijk talloze mogelijkheden in wat jij als eindbestemming of als tussenstation hebt. Iedere onderneming en iedere ondernemer is anders. Dat maakt het juist zo leuk.

KIES bewust welke route je pakt

Als je helder hebt waar je naartoe wilt, dan heb je verschillende routes die je kunt nemen. Net als met een gps kun je voor de kortste route kiezen, maar die is niet altijd de snelste. En de snelste is niet altijd de leukste qua uitzicht waardoor het een saaie rit kan worden. Pauze langs de snelweg is minder relaxed dan een pauze in de natuur.

De kortste route in je onderneming zou kunnen betekenen dat je 80 uur per week aan het werk bent, jaren mist van je gezin en ook jezelf compleet voorbij loopt. Dan kun je er snel zijn, maar heb je dan onderweg genoten van de rit? En heb je als je er bent nog wel energie over om te genieten van het resultaat?

KIES voor een route die jij prettig vindt. Een route waarbij je onderweg én van het eindresultaat kunt genieten. Misschien doe je er iets langer over (en misschien ook niet omdat je de binnenweggetjes ontdekt). Het is absoluut de moeite waard.

Check regelmatig of je nog op de juiste weg zit

Je gps aanzetten en er na de eerste bocht niet meer naar kijken heeft weinig nut. Als je weet hoe jouw route is, blijf dan regelmatig checken of je nog op de goede weg zit. Misschien zijn er zaken veranderd waardoor je bij moet sturen. Of je vindt het zo’n vreselijke hobbelweg dat je liever kijkt voor een geasfalteerde weg in de buurt.

De keuze blijft altijd aan jou

Waarom zou je als ondernemer akkoord moeten gaan met een weg vol hobbels? Jij bent de ondernemer. Jij bepaalt welke weg je wilt pakken. Natuurlijk zijn er uitdagingen in het ondernemerschap, maar je hoeft er niet nog extra voor jezelf neer te leggen.

Onderneem op jouw manier vanuit jouw doelen en met een structuur die bij jou past! Kijk de komende dagen eens goed naar jouw acties. Dragen deze bij aan het doel waar jij naartoe werkt? En doe je ze in de juiste volgorde?

Een handig hulpmiddel hiervoor is de gratis KIES Flowchart. Download ‘m hier en hang deze in het zicht zodat je je bewust blijft van jouw weg.

Winkelmand 0

You cannot copy content of this page