Uncategorized

In 4 stappen van doel naar actieplan

Doelen stellen doen we iedere dag. Het is niets meer dan een gewenste uitkomst bepalen. Laten we met die gedachte eens een plan maken hoe jij – in elke situatie – kan werken aan jouw langetermijndoelen.

Stap 1: jouw stip op de horizon

Voordat je meteen in de actiestand schiet, is het belangrijk om jezelf af te vragen wat je doel nu eigenlijk is. Zie dit zo breed mogelijk. Het kan gaan om een omzetdoel, maar ook om een bepaalde dienst waar je nog werk aan hebt, persoonlijke ontwikkeling of meer automatiseren in je bedrijf.

Deze doelen kun je direct SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden) maken en/of je kunt alleen de subdoelen SMART maken.

Ik geef je een voorbeeld.

Stel dat jouw doel is om een online training te maken. Je hebt hier niet specifiek een einddatum voor, maar je weet wel dat het iets is dat je wilt. Het onderwerp is helder en ook dat je 5 modules wilt maken. Dan kun je hier kleinere acties van maken en daar een datum aan geven. Bijvoorbeeld: 1 februari brainstorm over de inhoud. 8 februari module 1 uitwerken. 15 februari module 2 uitwerken. enzovoort.

Stap 2: bedenk wie of wat je nodig hebt voor jouw doel

Soms heb je bij een doel hulp nodig. Ook ben je als ondernemer vast regelmatig op zoek naar passende tools. Als je doel helder is, dan is het handig om alvast te kijken wat je hiervoor nodig hebt. 

Voor het maken van een online training kun je denken aan een leeromgeving, maar ook aan een virtual assistant als jij je enkel op de inhoud wilt richten en de techniek uit handen wilt geven.

Stap 3: ga op zoek naar hulp

Als je weet welke hulp je nodig hebt bij het behalen van jouw doelen, kun je gericht op zoek gaan. Gebruik hiervoor je ondernemersnetwerk, familie, vrienden, LinkedIn en/of Google. De hulp is vaak dichterbij dan je denkt.

Durf ook eens verder te kijken dan alleen uitbesteden bij het vragen van hulp. Als jij een online training wilt maken en je kent een ondernemer die al online trainingen aanbiedt, heeft diegene misschien wel een supertip voor jouw leeromgeving. Of weet hij/zij juist welke tools je beter niet kunt gebruiken. Dat scheelt een hoop zoekwerk.

Stap 4. Plan concrete acties in

Zorg ervoor dat je de acties die bijdragen aan je doel ook echt in je agenda zet. Zo kun je er rekening mee houden in de rest van je planning. En maak die acties ook echt concreet.

Dit kan gaan om een afspraak maken met andere ondernemers en netwerkevenementen, maar ook om module 1 van een online training die je wilt maken of brainstormen over welke partijen interessant zijn voor jou om mee samen te werken.

In elke situatie is er een mogelijkheid om door te bouwen

Wat er ook gebeurt in je omgeving, er is altijd iets dat je kan doen wat bijdraagt aan je langetermijndoel. Durf te blijven dromen, maak het concreter wat je daarvoor nodig hebt en zet de stappen die je nu al kunt zetten. Hoe klein de stappen ook zijn, elke stap is er een.

Meer tips om een succes te maken van jouw plan? Wanneer je hier jouw e-mailadres invult word je direct doorgestuurd naar mijn 10 gouden tips om effectief te werken zónder je flexibiliteit te verliezen. Helemaal gratis! 

Winkelmand 0

You cannot copy content of this page