Hoe onproductief zijn je productief kan maken

Je begint je dag vol goede moed met een flinke actielijst. Na een hele dag hard werken heb je ook wel veel gedaan, maar echt voldaan voel je je niet. En tijd om rust te pakken had je ook al niet.

Dat komt omdat je focus hier ligt op actief zijn. Actief zijn wordt vaak verward met productiviteit, maar is absoluut niet hetzelfde.

‘’Productief zijn is het leren omgaan met materialen, gereedschappen en instrumenten, waaronder het eigen lichaam, met de bedoeling zelf kunstzinnige producten voort te brengen.’’ (bron)

Een geweldige omschrijving wat mij betreft!

En is ondernemen niet hetzelfde als kunstzinnig producten of diensten voortbrengen? Je creativiteit heb je immers wel nodig.

Durf onproductief te zijn

Het lijkt bijna een taboe om onproductief te zijn. Maar laten we eens feitelijk kijken naar wat onproductief betekent. Onproductief betekent dat je iets doet wat niets oplevert. Wat we daar zelf van maken is dat wat we doen dus altijd iets op moet leveren. Iets opleveren wat visueel zichtbaar is.

Stel dat je een rapport moet maken, dan is dat visueel en productief. Ben je een boek aan het lezen, dan zie je geen visueel resultaat en dus scharen we dat onder onproductief. Het levert je geen ”product” op.

Als je het van dichtbij bekijkt dan zul je het met me eens zijn dat boeken lezen je wel degelijk wat oplevert. Een boek over jouw vakgebied helpt je in je bedrijf. Een boek met een verhaal helpt je om even aan iets anders te denken en te ontspannen (= goede omgang met je brein). Plus dat het je inspiratie kan geven.

En zo is dat met veel meer dingen die op het eerste oog onproductief lijken.

Geef jezelf toestemming om dingen te doen die op het eerste gezicht onproductief lijken.

Productief zijn geeft een voldaan gevoel

Het voldane gevoel dat je eind van de dag voelt, zegt niets over hoeveel je hebt gedaan. Het zegt wel iets over hoe productief je bent geweest.

Laten we deze betekenis aanhouden: ‘’Productief zijn is het leren omgaan met materialen, gereedschappen en instrumenten, waaronder het eigen lichaam, met de bedoeling zelf kunstzinnige producten voort te brengen.’’

Het leren omgaan met materialen, gereedschappen en instrumenten, waaronder het eigen lichaam, is het stuk dat vaak onderschat wordt. Je bent wel bezig met de producten en diensten. In je hoofd beslis je op basis daarvan of je productief bent geweest.

Maar heb je onderweg echt gebruik gemaakt van jouw materialen, gereedschappen, instrumenten én lichaam?

Als je dat niet hebt gedaan, dan krijg je het onvoldane gevoel. Je bent heel actief geweest en hebt van alles gedaan. Maar ergens voel je dat je meer resultaat had kunnen behalen.

Je gevoel klopt!

Je kunt meer resultaten behalen als je leert het optimale uit jezelf en je materialen te halen. En dat doe je niet door meer te werken, maar door bewuster te werken én jezelf ruimte te geven voor herstel, inspiratie op te doen en creativiteit. De beste ideeën ontstaan niet door heel hard na te denken.

Ook rust draagt bij aan jouw productiviteit

Heb jij vaak je beste ideeën en/of oplossingen voor een probleem onder de douche, op de wc of als je even aan het wandelen bent?

Dan ben je niet de enige.

Rust voor je brein is essentieel. Het geeft ruimte. En die ruimte wordt direct opgevuld want ons brein staat nooit stil. Wanneer je jouw brein rust geeft, krijgt het de kans om je ook dingen te tonen die wat dieper liggen. Je krijgt toegang tot je onderbewuste. Daar liggen fantastische ideeën en oplossingen. En die kun je weer meenemen in je werk, waardoor je in korte tijd tot betere resultaten komt.

In minder tijd meer resultaat. Dat is écht productief zijn.

Laat actief moeten zijn los

Als jij actief zijn nog als meetlat gebruikt, laat dat los! Focus niet langer op het fysieke resultaat, maar ook op mentaal resultaat. Zeker bij ondernemers draagt mentale groei enorm bij aan de productiviteit. En rust geeft ruimte. Verander de definitie van productiviteit en daarmee van je dag.

Wil jij eens bewuster kijken naar hoe productiviteit je nu echt bezig bent? KIES voor meer focus en download nu meteen de gratis KIES Flowchart

Vond je dit artikel interessant? 

Deel het met je netwerk en lees ook eens een van mijn andere artikelen.

Ga naar blogoverzicht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Wil jij op een eenvoudige manier meer rendement uit je werkdag halen? 

Vraag dan hieronder de KIES flowchart aan waarmee je direct meer focus aanbrengt én tijd bespaart! 

KIES Company  ©  2019 – 2021 PrivacyverklaringCookieverklaring
Pas cookie instellingen aan

KIES Company | Den Haag | 06 – 51 24 52 87 | Kvk Nummer: 68049404 | BTW-ID: NL001551009B68