Bedrijfsgroei

Hoe doen zij het eigenlijk?: ”Ik probeer pas na 10 uur, half 11 mijn mail te checken.”

Hoe doen andere ondernemers dat eigenlijk; ondernemen, stappen zetten om doelen te bereiken en werk-privé combineren? Minimaal één keer per maand vraag ik het een ondernemer, zodat jij er je voordeel mee kunt doen.

Deze keer interview ik Myrthe Claus.

Myrthe, wil je jezelf eerst even voorstellen aan de lezers?

”Ik ben Myrthe Claus en ik werk als freelance copywriter. Ik help vrouwelijke en sociale ondernemers bij het schrijven van hun online teksten om zo de zichtbaarheid en de impact van hun bedrijf te vergroten. Daarnaast verzorg ik de content van het platform vrouwen-ondernemen.nl

Wat is op dit moment het doel dat je wil bereiken? Jouw ‘stip op de horizon’? En welke stappen wil je zetten om dat doel te behalen?

”Ik ben op het ogenblik ‘in between’ stippen eerlijk gezegd. Door veranderingen thuis en ook het afgelopen corona-jaar ben ik wat dingen aan het heroverwegen. Bezig zijn met schrijven blijft in ieder geval de rode draad. En ik wil een manier vinden om mijn inkomen voorspelbaarder te maken. Maar ik ben nog niet helemaal uit over het hoe en wat.”

Ben je een strakke planner, meer van de ‘go with the flow’of iets daar tussenin? En waarom?

”Ik ben meer van de ‘go with the flow’ dan echt een strakke planner. Dat komt vooral door het soort werk dat ik doe. Mijn planning is afhankelijk van de opdrachten die er lopen en de artikelen en andere werkzaamheden voor vrouwen-ondernemen.nl. Soms betekent dat strak plannen om alles op tijd af te kunnen ronden, soms is er meer tijd en ruimte. En natuurlijk heb ik af en toe te maken met een onverwachte, extra opdracht tussendoor, waardoor ik wat in de planning moet schuiven of langere dagen maak.”

Waar blok jij dagelijks en/of wekelijks absoluut tijd voor in je agenda? Waarom is dat belangrijk voor je?

”Voorheen blokte ik de maandagochtend in mijn agenda om te kunnen sporten. Ik ben niet zo’n actief persoon en zit veel achter mijn scherm. Maar mijn vaste afspraak met mijn sportjuf zorgde er voor dat ik in ieder geval één keer per week flink in actie kwam. Elke keer dat ik extra kon gaan, was dan mooi meegenomen. Sinds corona en een gesloten sportschool is daar behoorlijk de klad ingekomen. Natuurlijk nam ik me voor om in ieder geval maandagochtend thuis door te gaan, maar meer dan af en toe eens wandelen met een goede vriendin is er niet van gekomen. Niet echt goed voor mijn gezondheid, ik weet het.”

Waar begin jij je dag mee? En heb je (andere) vaste momenten op een dag voor terugkerende werkzaamheden of activiteiten?

”Met een grote beker koffie! Maar verder heb ik geen opstartritueel ’s ochtends. Waar ik mee begin, hangt af van de dingen op mijn to-do-lijst. Ik probeer pas na 10 uur, half 11 mijn mail te checken. Op die manier voorkom ik dat ik ’s ochtends om 8 uur al in de waan van de dag beland en uiteindelijk te weinig tijd heb om de dingen die echt gebeuren moeten, af te krijgen.”

De verdeling werk-privé: strikt gescheiden of gecombineerd? Hoe loopt dat bij jou en hoe heb je dat geregeld?

”Ik werk thuis, dus werk en privé lopen door elkaar heen. Tot een jaar geleden meer dan nu trouwens: ik woon in een klein Toscaans dorpje zonder openbaar vervoer en de kinderen waren echt afhankelijk van mijn taxidiensten om van en naar hun scholen te gaan. Mijn werk plande ik dan om die tijdstippen heen.”

”Tegenwoordig probeer ik de avonden en de weekenden zoveel mogelijk ‘werkvrij’ te houden. ’s Avonds tegen een uur of 6, als iedereen er is, klap ik over het algemeen toch echt wel mijn laptop dicht. Die momenten waarop we allemaal thuis zijn, zijn belangrijk voor mij: werken kan altijd nog, maar die momenten samen komen niet meer terug. Dat wil niet zeggen dat ik nooit ’s avonds of in het weekend werk hoor, maar ik probeer dat dus zoveel mogelijk te voorkomen.”

Wat zou je, als dat zonder problemen kon, het liefst vandaag nog aan iemand anders overlaten?

”Mijn boekhouding en alle bijkomende administratieve rompslomp heb ik al uit handen gegeven. Ik zou er slapeloze nachten van hebben als ik daar zelf voor zou moeten zorgen. En als het vandaag nog kon, huurde ik iemand in voor die steeds weer terugkerende, tijdrovende marketingklusjes zoals het plaatsen van social media posts. Ik vind het leuk om de teksten ervoor te schrijven, maar dat plaatjes zoeken om het aantrekkelijk te maken en de hele boel vervolgens inplannen vind ik een stuk minder. Het voelt als zonde van mijn tijd, terwijl ik goed weet dat het dat niet is.”

Wat is de beste ondernemerstip die jij ooit kreeg?

“Doe het op je eigen manier.”

”Die opmerking gaf mij nu bijna 10 jaar geleden een gevoel van vrijheid. Soms vergeten we door alles wat we om ons heen zien, horen en lezen, dat er niet ‘één juiste manier’ is om te ondernemen. Je hoeft niet dezelfde keuzes te maken als anderen. Het ondernemerschap biedt je de mogelijkheid om dat wat je doet, te laten passen bij jou en bij de manier waarop je je leven wil leiden. Natuurlijk kun je om je heen kijken hoe anderen het doen. Maar pik daaruit wat je aanspreekt en geef er je eigen draai aan.”

En ten slotte: welke tip heb je voor andere ondernemers om meer tijd te creëren?

”Probeer werkzaamheden die op elkaar lijken te batchen. Zo probeer ik afspraken zoveel mogelijk op een dag te plannen en het liefst achter elkaar. Op die manier hou ik op andere dagen gewoon meer tijd over voor andere dingen. En ik weet uit ervaring dat batchen helpt bij het maken van die befaamde social media posts. Een uurtje of 3 achter elkaar doorwerken om een hele rits klaar te zetten en je hebt er een hele tijd zo goed als geen  omkijken meer naar.”

Meer weten over Myrthe en haar werk? Kijk dan op https://myrtheclaus.nl/ of zoek haar op via LinkedIn.

Winkelmand 0

You cannot copy content of this page