Hierdoor ontsnap je uit de situatie dat alles prioriteit heeft

Iedere dag ben je met hoge prio activiteiten bezig. Nou ja, met de zaken die echt die dag af moeten. Er lijkt maar geen einde aan te komen.

Niet zo gek.

Terwijl jij aan de ene dringende taak werkt, is de volgende taak inmiddels ook urgent geworden.

Pak de leiding over jouw planning terug

Wil je minder achter de feiten aanlopen, dan zul je moeten beginnen met een besluit nemen. Besluit dat je het anders wilt doen.

Pak de leiding terug over jouw planning!

Je werkt veel effectiever, plezier in je werk komt terug en je krijgt de leiding over je hele leven terug. Ik deel graag 3 tips met je die jou gaan helpen om uit deze vicieuze cirkel te stappen.  

Maak onderscheid tussen korte termijn prioriteiten en lange termijn prioriteiten

Je hebt taken die echt dezelfde dag af moeten. Bijvoorbeeld als je op de laatste dag aan je omzetbelasting aangifte begint. Maar je hebt ook taken die bijdragen aan waar je met je bedrijf naartoe wilt. Bijvoorbeeld dat gouden idee uitwerken!

Maak onderscheid tussen die twee.

De eerste zijn korte termijn prioriteiten. Dingen waar je niet omheen kan. Dat kan dus die aangifte zijn, maar ook een klus voor een klant met een deadline.

De tweede zijn lange termijn prioriteiten. Deze prioriteiten zijn belangrijk om jouw zakelijke doelen te halen, maar hebben vaak geen deadline.

Daarom schuiven die taken al snel door. De lange termijn prioriteiten liggen steeds weer onder de korte termijn prioriteiten. Voor je het weet ben je 3 maanden verder. En dan ligt de omzetbelasting alweer te wachten…

Wanneer je onderscheid maakt tussen deze twee soorten prioriteiten kun je inzichtelijk maken of er balans is tussen die twee.

Kijk vandaag eens naar je to do lijst. Hoe is de balans korte en lange termijn prioriteiten?

Kijk vooruit en speel in op zaken die gaan komen

Wil je voorkomen dat ad hoc taken zich opstapelen, neem dan wat vaker de tijd om vooruit te kijken. Er zijn genoeg zaken waarvan je al kan voorzien dat die eraan komen. 

Neem nou de aangifte omzetbelasting. De Belastingdienst is hier heel helder in wanneer de deadline is. En toch zie ik nog veel ondernemers die op het laatste moment in de stress schieten. Zonde, want dat is helemaal niet nodig!

Wat je kan doen:

Plan iedere week een momentje in voor je administratie van die week. Noem dat ook ‘’administratie afgelopen week’’. Dat is concreet en behapbaar. Daarmee verklein je de kans om het door te schuiven.

Pak je agenda er eens bij en kijk of er nog meer zaken zijn die je op deze manier op kan delen. Plan vervolgens de kleine acties in zodat je het niet vergeet. 

Stop met het scheiden van werktijd en privétijd

Zie jij ook veel tips voorbij komen over werk en privé scheiden?

Op het gebied van tijd en prioriteiten moet je deze twee juist niet scheiden. Jij bent één persoon en wilt voor alle aspecten in je leven tijd hebben. De ene keer heb je op je werk meer prioriteiten en de andere keer thuis. Het stukje vooruit kijken waar ik het al eerder over had kun je dus ook het beste voor je gehele planning doen.

Je hebt net als ieder ander 168 uur per week. In die uren moet alles passen wat die week belangrijk is. Dat gaat dus over je werk én je privéleven. Stop dus eens met scheiden van die tijd en bekijk het volledige plaatje.

Neem vandaag een besluit

Belangrijk is dat JIJ het besluit neemt om de leiding over jouw planning terug te pakken. Maak onderscheid tussen jouw korte en lange termijn prioriteiten, kijk vooruit en neem werk én privé mee in je planning.

Wil je meer tips als deze ontvangen? Laat hieronder je gegevens achter.

Vond je dit artikel interessant? 

Deel het met je netwerk.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Stephanie Osunwokeh – van Buitenen

06 – 51 24 52 87

KIES Company  ©  2019