Volg jij je ego of je hart?

Keuzes maken kan op vele manieren. Zoveel mensen, zoveel wensen en nog zoveel meer keuzes. Je kunt bijvoorbeeld een keuze maken vanuit logica, vanuit je onderbuik of op basis van wat anderen zeggen. We vragen vaak de mening van anderen, soms omdat we het echt willen weten en soms omdat we graag een bevestiging willen dat we de juiste keuze maken.

Logica is niet altijd logisch

Als je vanuit logica beslist dan kijk je bijvoorbeeld naar je verleden. Wat heb ik in mijn rugtas en wat kan ik daarmee dan doen in de toekomst. En het is logisch dat je gebruik wilt maken van de kennis en kunde die je hebt, maar de keuze die je hierdoor maakt is niet altijd logisch. Soms kun je met kennis hele andere dingen.

Zo ben ik 15 jaar als secretaresse werkzaam geweest en vanuit logica zou je kunnen denken dat ik leidinggevende van een secretariaat of secretaressecoach had moeten worden. Ik heb er echter voor gekozen om vanuit mijn hart te kiezen voor het helpen van andere ondernemers en om de kennis die ik heb opgedaan hiervoor te benutten. En waarom? Omdat ik zo ontzettend blij word van de dromen en doelen van anderen. Omdat ik het echt gaaf vind als ik een ondernemer kan helpen om zijn (of haar) dromen werkelijkheid te laten worden. Om vanuit het gevoel van overleven iemand te zien veranderen in een leider. En om andere ondernemers te laten ervaren dat alles mogelijk is!

Je ego wijst je (soms) de verkeerde weg

Ik sprak een ondernemer die jarenlang zijn ego heeft gevolgd. Keuzes heeft gemaakt voor meer geld en meer succes en vooral bezig was met status. Wat zien anderen? Een mooi huis, mooie auto, een bedrijf met personeel.

Meer geld en meer succes is niets mis mee natuurlijk, laten we daar niet te moeilijk over doen, maar wanneer dit ten koste gaat van zaken als je gezondheid, je geluk en de mensen van wie je houdt dan kom je er later toch achter dat het niet helemaal de juiste weg was. De ondernemer waar ik het over heb, had er enorm spijt van.

Los van het feit dat zijn bedrijf niet zo succesvol bleek als het vanaf de buitenkant leek, had hij jaren van zijn kinderen gemist en waren hij en zijn vrouw uit elkaar gegroeid, want hoewel hij dacht dat zij gelukkig was met dat mooie huis en alles wat ze konden doen en kopen van het geld, was zij gelukkiger geweest met een wat kleiner huis en meer quality time met haar man.

Je kan het niet terugdraaien, maar wel bijsturen

Als je een keuze hebt gemaakt, dan zitten daar bepaalde consequenties aan, positief en/of negatief. En iets terugdraaien kan (meestal) niet. Maar je hebt wel elk moment de keuze om bij te sturen en om andere keuzes te maken.

Zo heeft de ondernemer die ik noemde de keuze gemaakt om zijn bedrijf anders in te richten en om zijn planning zo aan te passen dat er veel meer ruimte ontstaan is voor zijn geliefden. Hij combineert logica, onderbuik, hart en expertise van hemzelf en van anderen om er een succes van te maken. En met hem zijn er meer ondernemers die de keuze maken om zaken anders in te richten waardoor ze ruimte kunnen creëren voor datgene wat voor hen belangrijk is.

JIJ bepaalt welke keuzes je maakt

Hoe je ook je keuze maakt, JIJ bent degene die kiest. En jij bent degene die kan bepalen of je vanuit de voor jou beste bron je keuzes maakt. Zolang de consequenties voor jou prima zijn, zit je wat mij betreft op de juiste weg.

Uiteindelijk gaat het ook hier om bewustwording. Minder automatische piloot en veel meer bewust weten wat je aan het doen bent, welke consequenties dit heeft en welke kant je op wilt gaan.

Maak jij de keuze om zaken anders in te gaan richten en wil je graag gebruikmaken van de expertise van iemand anders zodat het minder tijd en energie kost om dat te doen, neem dan contact met me op voor een kennismakingsgesprek zodat we samen kunnen kijken of er een match is.

Vond je dit artikel interessant? 

Deel het met je netwerk en lees ook eens een van mijn andere artikelen.

Ga naar blogoverzicht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Wil jij op een eenvoudige manier meer rendement uit je werkdag halen? 

Vraag dan hieronder de KIES flowchart aan waarmee je direct meer focus aanbrengt én tijd bespaart! 

KIES Company  ©  2019 – 2021 PrivacyverklaringCookieverklaring
Pas cookie instellingen aan

KIES Company | Den Haag | 06 – 51 24 52 87 | Kvk Nummer: 68049404 | BTW-ID: NL001551009B68