Coaching

Vaderschapsverlof is NIET het probleem

Er is veel te doen rondom vaderschapsverlof. Discussie over het belang ervan, de consequenties op financieel vlak en of vaders al dan niet durven aan te vragen. Bij Radio 1 was er een man die telefonisch toelichtte wat hij ervoor heeft moeten doen om het verlof te regelen en hij vertelde dat hij zich niet gesteund voelde vanuit zijn werkgever. Ook dat is één van de redenen dat het ouderschapsverlof vaker door vrouwen dan door mannen opgenomen wordt.

Wíllen vaders wel verlof opnemen?

Er wordt nu vooral van buitenaf gepraat over verlof, maar langzaamaan ontstaat er gelukkig echt een gesprek met vaders zelf. Ik nodig je ook uit om onder deze blog jouw mening en visie hierop te delen.

Is er behoefte aan verlof opnemen? En zo ja, op welke manier? Het is belangrijk om te weten wat nu de echte reden is dat het verlof niet opgenomen wordt, nog voordat we allerlei wettelijke regels aan gaan passen. Je kunt de regels wel versoepelen, maar als het probleem ergens anders ligt, dan blijft de situatie zoals die is.

Waar ik wel sterk in geloof is dat werkgevers aan het werk moeten.

Werkgevers spelen een belangrijke rol in de cultuurverandering die nodig is

Net als dat er veel aandacht is voor de vrouwen en hun carrière kansen, moet er ook aandacht zijn voor mannen en hun vaderschapskansen. En daarmee bedoel ik niet dat er per se minder uren gewerkt moeten worden. Er zijn genoeg vaders die fulltime werken gewoon leuk vinden omdat ze zo’n leuke baan / leuk bedrijf hebben.

Het gaat erom dat de ruimte gegeven wordt en dat er echt een gesprek kan ontstaan. Dat je carrière kansen niet bepaald worden door het wel of niet opnemen van vaderschapsverlof. Een CEO van een grote organisatie moet ook vaderschapsverlof op kunnen nemen. Waar een wil is, is een weg.

Niet denken, maar doen

Je kunt er veel over nadenken en het aan de politiek overlaten. Daarmee leg je de bal volledig bij een ander. Eerst eens kijken wat het voorstel is en met welke oplossing de politiek komt. Maar je kunt er ook voor kiezen om de leiding te nemen, óók als anderen dat nog niet doen.

Wacht niet af, maar maak zelf die keuze. Als werkgever, maar ook als vader. Net zoals dat er voor vrouwen / moeders allerlei specifieke dingen geregeld zijn binnen bedrijven, is het tijd dat er ook voor vaders meer geregeld wordt.

Wat je als werkgever kunt doen

Er zijn tal van dingen die je als werkgever kunt doen om te zorgen dat er verandering plaatsvindt. En denk nu niet dat je personeel kwijt gaat raken hierdoor. Je gaat er juist super gemotiveerde medewerkers voor terugkrijgen. Heb je liever een personeelslid die 32 uur vol enthousiasme aan het werk is of liever iemand die 40+ uur met tegenzin en vermoeidheid aan de slag is? En sta je open voor de mogelijkheid dat je medewerkers hebt die 40 uur enthousiast aan het werk zijn? Want werk-privé-balans betekent niet per definitie dat je parttime moet gaan werken.

Waar je vandaag nog mee kunt starten:

  • goede voorbeelden zichtbaar maken;
  • laat een externe spreker komen;
  • ga in gesprek met een groep vaders in het bedrijf, zodat je weet wat er leeft. Let op dat het echt een veilige omgeving is waar zij openlijk kunnen spreken met elkaar;
  • zorg voor een aanspreekpunt specifiek over dit onderwerp. Liefst extern, want een interne vertrouwenspersoon voelt voor veel mensen toch als iemand met 2 petten op.

Wat je als vader kan doen

Voor vaders geldt hetzelfde. Neem de leiding. Ga niet afwachten welke ruimte je krijgt, maar ga het gesprek aan.

Wat je vandaag nog kunt doen:

  • bespreek met je collega’s (team) wat je graag anders zou willen zien;
  • ben je ondernemer en werk je alleen, ga dan het gesprek aan met jezelf 😉 Het is echt belangrijk om te weten wat voor jou belangrijk is;
  • ga thuis het gesprek aan zodat je ook daar op 1 lijn komt. Wat zijn zowel zakelijk als privé de dingen die je aandacht wilt geven?
  • deel dit blog met jouw werkgever (manager of HR-manager) zodat er ook vanuit daar actie genomen kan worden.

Gaat jouw werkgever met de bovenstaande tips aan de slag, werk dan ook mee. Stel je open zodat het voor jou én voor de andere jonge vaders makkelijker wordt.

Hoe denk jij over dit onderwerp?

Deel je mening over dit onderwerp onder dit blog of stuur me een mail (stephanie@kiescompany.nl) als je hierover verder wilt praten.

Winkelmand 0

You cannot copy content of this page