Thuiswerken met kinderen – 3 tips voor een verhoogde productiviteit

Wat de reden ook is, als ondernemende ouder hebben we allemaal een keer te maken met thuiswerken terwijl de kinderen thuis zijn. Met de huidige situatie rondom het Coronavirus nog meer dan anders, want nu zit je in sommige gevallen ook nog met twee ouders thuis. En dat is een behoorlijke uitdaging. Thuiswerkende ondernemers zonder kinderen hebben al moeite met afleiding, maar mét kinderen en partner thuis is die afleiding nog 3 keer zoveel.

Daarom geef ik in dit blog 3 tips waarmee jij je productiviteit bewaakt…
en je gemoedstoestand 😉

Tip 1. Stel prioriteiten

Het is altijd belangrijk om je prioriteiten te bepalen, maar als je thuiswerkt met kinderen is dit nog extra belangrijk. Je kunt niet hetzelfde gedaan krijgen als op kantoor. Accepteer dat. Zorg dat je de druk op jezelf wat verlaagt en kijk naar de dingen die bijdragen aan het grote geheel. Welke acties zijn er écht belangrijk nu? En combineer hierbij werk én privé. Je kan je tijd 1 keer uitgeven, dus stop met het scheiden van werktijd en privétijd wanneer je een overzicht maakt.

Deel alle acties / taken vervolgens op in kleinere brokken, zodat je makkelijker momenten kan vinden waarop je een taak uit kan voeren. 10 minuten is immers makkelijker te regelen dan 2 uur.

Tip 2. Communiceer met elkaar

Zeker als je met een heel gezin thuis bent en allemaal gewend bent om je eigen ding te doen, is het van essentieel belang dat je met elkaar communiceert over de planning. Als je van elkaar weet wat de prioriteiten zijn, deze samenvoegt en vervolgens een planning maakt, dan ontstaat er meteen meer rust. Zo heeft mijn man een vast moment dat hij sport op een dag, maar omdat ik nu videogesprekken heb staan, zullen we goed moeten communiceren over de planning. Zo hebben we allebei onze momenten dat we ongestoord wat dingen kunnen doen en is de ander op dat moment eerste aanspreekpunt voor de kinderen.

Over communicatie en kinderen gesproken… ook al zijn je kinderen heel jong, ze begrijpen veel meer dan je denkt. Onze kinderen zijn 4 en 6. Ik neem ze mee in de planning van de dag. Wanneer gaan we spelen, wanneer gaan we eten en wanneer gaan we leren (want tijdens de coronacrisis zijn we ook parttime juf en meester….). Maar we vertellen ook duidelijk wie het eerste aanspreekpunt is. Wat ook kan helpen is een wekker zetten voor de kinderen en jezelf zodat je weet wanneer de pauze komt. En hou je daar dan ook aan 😉

Tip 3. Laat los

Als je niet gek wilt worden tijdens deze periode, dan moet je los kunnen laten. En wanneer je weet wat de prioriteiten zijn, samen een planning maakt én de kinderen betrekt bij de plannen, dan is dat ook een stuk makkelijker. Loopt het niet zoals de planning was, dan heb je in ieder geval een prioriteitenlijst waar je je aan vast kan houden en wordt bijsturen makkelijker. Accepteer dat er dingen ‘mis’ zullen gaan en maak er het beste van.

Ben jij ondernemer en loop je tegen dingen aan bij het maken van je planning en stellen van je prioriteiten, neem dan contact met me op. Dan plannen we een kosteloos telefoongesprek in van 20-30 minuten.

Vond je dit artikel interessant? 

Deel het met je netwerk en lees ook eens een van mijn andere artikelen.

Ga naar blogoverzicht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Wil jij op een eenvoudige manier meer rendement uit je werkdag halen? 

Vraag dan hieronder de KIES flowchart aan waarmee je direct meer focus aanbrengt én tijd bespaart! 

KIES Company  ©  2019 – 2021 PrivacyverklaringCookieverklaring
Pas cookie instellingen aan

KIES Company | Den Haag | 06 – 51 24 52 87 | Kvk Nummer: 68049404 | BTW-ID: NL001551009B68