Workshop
Posted in

Ondernemen is niet alleen maar leuk

Posted in

Social media valt niet meer weg te denken. Ook als ondernemer zul je er ‘’iets’’ mee moeten. Vele ondernemers hebben dan ook Facebook, LinkedIn, Instagram, Pinterest en/of Twitter en plaatsen hier veel berichten. Ik plaats zelf ook (bijna) elke dag iets op Facebook en LinkedIn.

Offline krijg ik vaak van mensen terug: je bent lekker bezig joh! Ik zie allemaal berichtjes voorbij komen. Echt leuk wat je allemaal doet.

En ja, ondernemen is leuk! Ik doe de dingen zoals ze bij mij passen en kan met mijn kennis en passie anderen enthousiasmeren om dingen anders te doen. Om meer balans te vinden en los te komen van het moeten. Ik kan een tegengeluid geven als het gaat om het altijd maar bereikbaar moeten zijn in deze 24-uursmaatschappij. Simpelweg omdat ik bepaal wat ik als bedrijf uit wil stralen en omdat mijn bedrijf een verlengstuk van mij is.

Maar ondernemen heeft ook een minder leuke kant.

En die vinden we vaak moeilijk om te delen. Iedere keer weer dat ik een bericht plaats waarin ik mijn zwakte laat zien, inclusief deze blog, moet ik even slikken en vraag ik me weer af.. kom ik wel professioneel over als ik dit deel? Komen mensen nog wel naar me toe als ik dit deel. En Help! Wat zullen ze van me gaan denken.

Het moeilijke aan ondernemen is dat alles wat over je bedrijf gezegd wordt, voelt als kritiek op jou als persoon. En als je je niet lekker in je vel voelt, dat dit direct invloed heeft op je bedrijf.

Hoewel we denken werk en privé goed te scheiden, loopt dit eigenlijk heel erg in elkaar over.

Is dat erg? Nee, ik vind van niet. Ik vind het ook mooi om de menselijke kant te zien van andere ondernemers. Ik doe namelijk zaken met mensen. En zaken doen met iemand die niet perfect is, werkt een stuk prettiger ?

En wat als er zaken op je to do lijst staan voor je bedrijf waar je eigenlijk geen zin in hebt, de juiste kennis voor ontbreekt of waar je gewoonweg geen tijd voor vindt!? Dat is ook niet altijd leuk. Uitbesteden klinkt makkelijk, maar is voor velen best een stap.

Maar het voordeel van alle moeilijke momenten is wel dat je er enorm veel van leert!

Groeien gaat nu eenmaal niet zonder groeipijnen.

Haal eruit wat jij mee wilt nemen en laat los waar je niets mee wilt. Negatieve feedback of opbouwende kritiek die hard aankomt, tegenslagen, onzekerheden… we hebben die momenten allemaal. Je staat er niet alleen voor.

Struggle jij met de groei van je bedrijf en ben je gevlucht in de waan van de dag? Herpak jezelf en ga voor je doelen. In mijn blog 5 manieren om jouw doelen sneller te halen lees je hoe je dit op een effectieve manier kunt doen.

Winkelmand 0