Coaching
Posted in

Niet kiezen is ook een keuze

Posted in

De hele dag worden we geconfronteerd met het maken van keuzes. Of het nu gaat om een vakantie, wat je gaat eten, welke studie je wilt doen, wat je voor werk wilt gaan doen, gezinstijd of werken op je vrije zondag of bijvoorbeeld welke schoenen je gaat kopen. De ene keuze is gemakkelijker dan de andere.  

En alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is, gaan we vaak zelf nog heel goed afwegen, nadenken en ons afvragen wat de goede / beste keuze is. Er zijn ook mensen die zich daar helemaal in verliezen. Die zo gedetailleerd met al die opties bezig zijn, dat er uiteindelijk geen keuze gemaakt wordt.  

Geen keuze is ook een keuze 

Stel je eens voor dat je je volgende vakantie aan het boeken bent. Je neemt een beslissing over het budget, welke data, welke omgeving en vervolgens heb je nog 20 verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Je bekijkt de faciliteiten en welke bezienswaardigheden er in de omgeving zijn. Je weegt kosten en voordelen tegen elkaar af en hebt wel een voorkeur, maar bedenkt dat je er nog een paar nachtjes over gaat slapen. Het zakt weer wat weg door de waan van de dag en twee weken later denk je: o ja! Ik ging nog boeken. De prijzen zijn alweer veranderd en dus ga je nog een keer alles na. Nu toch maar een besluit nemen, want eerder geen besluit nemen heeft je al extra geld gekost en de 1e keus was zelfs al volgeboekt. Achteraf wist je dat de 1e keus toen al goed was geweest.  

Wat nu als je dit probleem ook hebt op je werk. Steeds weer moet je het belang afwegen van werk voor laten gaan of privé voor laten gaan. Je wilt eigenlijk ook wel doorgroeien of iets naast je vaste baan opzetten, maar dan wordt deze stress waarschijnlijk nog erger omdat je dan tussen 3 dingen moet gaan kiezen steeds. Wanneer doe je wat.  

Omdat je niet zo goed kan kiezen, ben je maar gaan inplannen op basis van wat de mensen om je heen van je willen. Niet kiezen heeft ervoor gezorgd dat de waan van de dag het heeft overgenomen en dat je voor je gevoel niet eens meer iets te kiezen hebt. Jouw leven is een reactie geworden op alles wat er om je heen gebeurt.  

De verkeerde keuze maken 

Vaak krijg ik van mensen terug dat ze zo bang zijn de verkeerde keuze te maken. Maar de enige verkeerde keuze is geen keuze maken.  

Als je twijfelt over wat je gaat eten vanavond en je maakt geen keuze, dan kun je niet eten. Als je de ‘’verkeerde’’ keuze maakt, dan heb je hooguit een beetje spijt omdat het toch niet zo lekker valt als dat je had verwacht. En dat wat je had willen eten, eet je gewoon een ander keertje.  

Dus op welk gebied in je leven ben jij bang om de verkeerde keuze te maken? En wat is de consequentie als je geen keuze maakt? 

Wil je er eens over sparren? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Winkelmand 0