Hoe uitstelgedrag bijdraagt aan jouw succes

Stel je nu eens voor dat uitstelgedrag een talent zou zijn! Dat maakt je leven meteen een stuk leuker.

Helaas blijft bij veel ondernemers het uitstelgedrag in de probleemfase hangen. Maar goed nieuws… je kunt dit wel degelijk omdraaien.

Je kunt jouw uitstelgedrag daadwerkelijk laten bijdragen aan jouw succes. Dus stel even uit wat je aan het doen was zodat je dit blog kunt lezen 😉

Uitstellen zonder deadline geeft meer deadlines

Jij herkent vast ook dat je aan het einde van de dag niet door je to do lijst heen bent gekomen. Logisch dat dingen doorschuiven naar de volgende dag. Alleen staan er de volgende dag ook andere dingen op je planning. Waar ga je die dag dan weer prioriteit aan geven? Schuiven de acties van gisteren dan door naar overmorgen? Of doe je de acties van gisteren vandaag en schuiven er daardoor acties van vandaag naar morgen?

Het is als dweilen met de kraan open. Als water naar de zee dragen. En nog meer van dat soort spreekwoorden.

En de ellende is dat er op een gegeven moment toch een deadline komt. Waardoor je in een spiraal komt van spoedklussen.

Neem nu de omzetbelasting. Dat is echt zo’n uitstelklus. Ik hoor zoveel ondernemers die dan in de laatste week van juli nog van alles moeten regelen voor de aangifte. Je weet dat het eraan komt en toch…. ieder kwartaal weer zit je last minute te zweten boven je bonnetjes. En ondertussen schuift een ander klusje door. De cirkel is weer rond.

Uitstelgedrag kun je nuttig inzetten

Uitstelgedrag hoeft niet per se iets slechts te zijn. Je kunt het ook nuttig leren inzetten.

Dit kun je doen door na te gaan wat er onder dat uitstelgedrag zit. Door verder te kijken dan je excuses. Want ”ik had er geen tijd voor” is simpelweg een excuus. Je had namelijk wel tijd voor andere dingen.

Een reden zou kunnen zijn dat een taak niet belangrijk genoeg was. En als je zo’n taak vaker doorschuift omdat het niet belangrijk genoeg is, dan is het tijd om jezelf af te vragen of je het überhaupt nog wel op je lijst wil hebben.

Als je uitstelgedrag nuttig inzet, dan levert dat onder andere het volgende op:

  1. Meer creativiteit – omdat op tijd pauzes nemen en even wat anders doen ruimte geeft voor mooie ideeën en handige oplossingen.
  2. Meer energie – als je bewust leert uitstellen, dan gaat er veel minder energie verloren. Niet meer ergeren aan jezelf omdat je weer zit uit te stellen of steeds weer aan die ene klus zit te denken. Hoe lekker is dat!?
  3. Minder tijdverlies – want wat gaat er een hoop tijd verloren als je 6 keer met dezelfde taak bezig bent zonder dat je er echt mee bezig bent.

Goed uitstelgedrag draagt bij aan bedrijfsgroei

Jouw uitstelgedrag kan bijdragen aan je bedrijfsgroei. Dat klinkt misschien heel gek, maar ik zal het je uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel je voor dat je een fantastisch idee hebt voor een nieuwe dienst. Er zit wel veel tijd in, maar je weet zeker dat er vraag naar is. Dit is je kans! Maar waar haal je de tijd vandaan? Je loopt immers al zo achter.

Dan komt uitstelgedrag van pas omdat je daarmee heel concreet een plan van aanpak kan maken. Als ik dat idee uit wil werken, wat moet ik dan doen en wat kan ik loslaten of uitstellen? Uitstellen met een deadline dan. Dan staat het namelijk in je agenda en kun je met die planning rekening houden.

Maak jij tijd voor bedrijfsgroei?

Durf eens bewust te kijken naar jouw uitstelgedrag. Wanneer komt het op en wanneer niet? Waarom stel je uit? En onthoud: ‘’geen tijd voor gehad’’ is geen reden maar een excuus.

Wil jij jouw uitstelgedrag echt de baas worden? Meld je dan aan voor de Focus 5-daagse. Kost je 10 minuten per dag en levert je structureel 30 minuten per dag op. (Niet stiekem uitstellen he 😉 )

Vond je dit artikel interessant? 

Deel het met je netwerk en lees ook eens een van mijn andere artikelen.

Ga naar blogoverzicht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Wil jij op een eenvoudige manier meer rendement uit je werkdag halen? 

Vraag dan hieronder de KIES flowchart aan waarmee je direct meer focus aanbrengt én tijd bespaart! 

KIES Company  ©  2019 – 2021 PrivacyverklaringCookieverklaring
Pas cookie instellingen aan

KIES Company | Den Haag | 06 – 51 24 52 87 | Kvk Nummer: 68049404 | BTW-ID: NL001551009B68