De waarde van niks

Een momentje niks in je agenda. Geen overbodige luxe in deze drukke wereld. Maar oei, wat vinden we dat moeilijk.

Wanneer ik tijdens een presentatie de aanwezigen vraag om hun agenda’s te pakken en een kwartiertje ”niks” in te plannen, dan zie ik gewoon de paniek in hun ogen.

Daar heb ik echt geen tijd voor!

Mag het ook over twee weken?

Ik plan het later wel in.

Herkenbaar?

Dan wordt het hoog tijd om daar wat aan te doen.
Want als jij al in paniek raakt van een kwartiertje niks doen, dan heb je echt veel te veel op je bord liggen en/of ben je met de verkeerde dingen bezig.

Je bent continu aan jezelf aan het uitleggen waarom nu niet het moment is voor rust, waarom je nog even door moet en je vertelt jezelf steeds weer: die rust komt volgende week wel. Of de week daarna. ”Nu even niet.”

Maar wat voor leven heb je als je niet eens een kwartiertje niks kan doen?? Slechts 15 minuten die een wereld van verschil kunnen maken in jouw leven. Die laat je toch niet liggen?

Niks doen is geen taak op je lijst

Voor veel mensen voelt niks doen als iets wat moet. Nog iets op je to do lijstje erbij. Het geeft een hoop stress omdat je al zoveel moet.

Maar je moet helemaal niks! Dat is juist de kracht van het inplannen van een moment niks. Ik krijg bijvoorbeeld ook weleens de vraag: ”Mag ik dan wel een tijdschrift lezen?” Natuurlijk mag dat. Als jij daar op dat moment zin in hebt, dan doe je dat lekker.

Niks is niks moeten

Dus kom op… pak je agenda er even bij. Zoek een moment ergens in de komende week waarop je 15 minuten ”NIKS” inplant. 15 minuten waarin je gewoon even niks moet. Zet geen streep in je agenda, want daar plan je sneller overheen. Zet echt letterlijk het woord NIKS in je agenda.

En als je toch graag een reden wilt waarom dit zo goed voor je is om in te plannen:

Niks doen zorgt voor vrijheid in je brein. Je geeft jezelf letterlijk toestemming om even achterover te leunen. En dat zijn de momenten waarop ineens de oplossing kan oppoppen voor een probleem waar je al tijden mee stoeit, de momenten dat je tot rust komt en waarna je weer productiever, scherper én creatiever bent.

Laat je me hieronder even weten wanneer jij NIKS hebt ingepland? 😉

P.s. wil je vaker momenten niks in kunnen plannen, maar weet je gewoon echt niet hoe je dit aan moet pakken of wil je je tijd gewoon supernuttig gebruiken? Ga dan direct aan de slag met de korte en praktische training Succesvol Ondernemen én Gelukkig Leven.

Vond je dit artikel interessant? 

Deel het met je netwerk en lees ook eens een van mijn andere artikelen.

Ga naar blogoverzicht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Wil jij op een eenvoudige manier meer rendement uit je werkdag halen? 

Vraag dan hieronder de KIES flowchart aan waarmee je direct meer focus aanbrengt én tijd bespaart! 

KIES Company  ©  2019 – 2021 PrivacyverklaringCookieverklaring
Pas cookie instellingen aan

KIES Company | Den Haag | 06 – 51 24 52 87 | Kvk Nummer: 68049404 | BTW-ID: NL001551009B68