Dé tip om het zand uit je laptop te houden deze zomer

Flexwerken heeft zo zijn voor- en nadelen. Je kunt overal werken, dus ook op het strand tijdens je vakantie. Maar het is zoooo irritant als je net lekker zit te werken en er ineens een berg zand over je laptop heen waait. Je krijgt het niet zo 1,2,3 tussen je toetsen vandaan en over het risico dat je op een verkeerde knop drukt en dat al je werk ineens weg is omdat je het nog niet had opgeslagen hebben we het dan nog niet eens.

Zonder laptop op vakantie geen optie

Tegenwoordig gebruiken we de laptop voor zoveel dingen, ook privé, dat een laptop thuis laten minder aantrekkelijk wordt. Waar kijk je anders samen Netflix op?

En als je dan toch je laptop meeneemt, dan is de stap naar ”even een uurtje werken” zo gezet. Ik ken een heleboel mensen (inclusief ikzelf) die het fijn vinden om de mail een beetje bij te houden tijdens de vakantie en die tijdens de vakantie de beste ideeën krijgen en die graag uit willen werken.

Op zich heb je de laptop daar niet voor nodig, dus je kunt ervoor kiezen de laptop thuis te laten om in ieder geval het risico op hele werkdagen tijdens je vakantie te verkleinen. Maar vind je het nou echt belangrijk de laptop mee te nemen, maak daar dan in ieder geval goede afspraken over met jezelf en je gezin.

Je laptop meenemen is helemaal ok. Zolang je er maar bewust mee omgaat! (en ja, dit geldt ook voor je mobiele telefoon)

Trek je in overleg even terug

Dé tip om het zand uit je laptop te houden deze zomer is om je laptop gewoon niet mee te nemen naar het strand… inkoppertje natuurlijk 😉

De leuke dingen die je met je gezin onderneemt, ben daar bewust bij met je aandacht en gedachten. Niet alleen tijdens de vakantie, maar ook thuis. Als je nou ineens een onwijs goed idee hebt, wat echt niet kan wachten, wacht dan even… maak een korte notitie op je telefoon en laat het weer los. Of bekijk op dat moment of je je in overleg een uurtje terug kan trekken als de ideeën de overhand nemen en jij je aandacht niet meer kan geven, zet een wekker en zorg dat je na dat uurtje weer volledig bij je gezin bent.

Ideaal bestaat niet

Je zou misschien verwachten dat ik als promotor van balans zou zeggen dat je tijdens de vakantie helemaal afgesloten moet zijn van je werk en in een ideale wereld zou dat misschien zo zijn. Maar we zijn mensen en zeker als ondernemer kun je het creatieve brein op het gebied van je bedrijf niet uitzetten. Ik laat je dus weten dat het niet hoeft! Maar zorg dat je er wel de leiding over houdt hoe je ermee omgaat zodat het niet je leven beheerst.

Doe dat op een manier die bij jou en jouw gezin past en altijd in goed overleg.

Informeer je klanten en regel back-up

Zorg er bij vertrek wel voor dat je alles achterlaat op een manier dat je je werk los kunt laten. Ik ken mensen die ervoor kiezen geen out of office aan te zetten en geen back-up te regelen omdat ze ”die paar dingen” wel even zelf kunnen doen. Met als gevolg dat er natuurlijk precies in die week allemaal dingen gebeuren die je niet had voorzien.

Wees duidelijk naar je klanten en eventuele collega’s. Geef tijdig aan dat je weg bent in een bepaalde periode en zet als je weg bent je out of office aan. Zo is het voor iedereen duidelijk. Je kunt hier uiteraard ook in zetten dat je mail sporadisch gelezen wordt. Zo krijg je geen gekke reacties als je antwoord, maar is de druk van elke dag mail moeten lezen weg.

Heb je een collega/medeondernemer die tijdelijk jouw taken over kan nemen? Regel dat dan voor de noodsituaties indien die er in jouw branche kunnen zijn. Maak goede afspraken en help elkaar de vakantie door.

Is de druk bij jou zo hoog dat je opziet tegen de vakantie? Ren jij je de week voor je vakantie helemaal rot omdat er nog van alles moet? Stuur me een berichtje, dan plannen we een gratis adviesgesprek in van 30 minuten waarin ik je een paar tips geef hoe jij rustig op vakantie kunt gaan.

Vond je dit artikel interessant? 

Deel het met je netwerk en lees ook eens een van mijn andere artikelen.

Ga naar blogoverzicht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Wil jij op een eenvoudige manier meer rendement uit je werkdag halen? 

Vraag dan hieronder de KIES flowchart aan waarmee je direct meer focus aanbrengt én tijd bespaart! 

KIES Company  ©  2019 – 2021 PrivacyverklaringCookieverklaring
Pas cookie instellingen aan

KIES Company | Den Haag | 06 – 51 24 52 87 | Kvk Nummer: 68049404 | BTW-ID: NL001551009B68