3 tips om relaxed op vakantie te gaan

Misschien ben je al geweest of ben je op dit moment op vakantie. Als je nog vakantie hebt staan, neem deze tips dan lekker mee. En ben je al weggeweest deze zomer, neem de tips dan alvast mee voor de volgende vakantie 🙂

Een vakantie is niet om bij te komen of uit te rusten van alle drukte. Je vakantie is een moment van genieten, leuke dingen doen en ontspanning. Of je nu alleen, met vrienden of met je familie gaat. Of je nu thuis blijft of naar een ander land gaat.

Helaas zie ik het veel om me heen en dreig ik zelf ook af en toe weer in deze valkuil te stappen… nog even snel wat dingen afmaken voor je op vakantie gaat. Tot het laatste moment bezig zijn met werk alsof je vakantie het eindpunt is. En straks ben je toch een paar weken vrij.

Ziek op vakantie

Maar dan ga je op vakantie en ben je de eerste dagen ziek of heb je even nodig om je af te sluiten van je werk. Hoe kan dat nou? Ga ik lekker relaxen, word ik ziek!

Dit is een signaal van je lichaam die je beter niet kan negeren. Je lichaam geeft hiermee aan dat je eigenlijk net te lang bent doorgegaan. Nu je rust pakt, komt alles eruit.

Wanneer je gedurende het hele jaar zorgt voor balans, op tijd rust pakt en de werkdruk goed verdeelt, zul je merken dat je ook uitgeruster op vakantie gaat en daadwerkelijk kan genieten van je hele vakantie. Van het moment dat je thuis weggaat tot het moment dat je weer thuiskomt.

Sterker nog, ik durf met zekerheid te stellen dat je minder vakantie nodig hebt. Je gaat omdat je zin hebt om te gaan, niet omdat je het nodig hebt om bij te komen.

Tip 1: bepaal je prioriteiten tijdig

Een paar weken voordat je weggaat is het al goed om te bekijken wat je allemaal nog hebt liggen en om te bepalen wat er daadwerkelijk nog af moet voor je vakantie en wat haalbaar is. Ga je nou volgende week op vakantie, doe dit dan alsnog vandaag voor je laatste paar werkdagen. Welke dingen kunnen eigenlijk wel wachten tot na je vakantie? Je ben vast geen maanden weg, maar maximaal een paar weken.

Misschien heb je het gevoel alsof je een trein moet halen, maar er komt ook nog wel een volgende trein, dus relax!

Tip 2: Communicatie

Communiceer tijdig met betrokkenen als je iets over je vakantie heen tilt. De meeste mensen begrijpen het wel dat je echt even keuzes moet maken wat af moet en dat sommige dingen dus doorschuiven. En in deze periode zijn ze vaak zelf ook nog op vakantie.

Ga niet tot het laatste moment lopen zweten en dan de dag voor je vakantie berichtjes sturen als dingen niet gelukt zijn. Dat is voor de ontvanger veel vervelender en dan heb je al die stress gehad zonder een resultaat waardoor jij ook nog eens met een onvoldaan gevoel afsluit.

Begin ook geen hele nieuwe projecten vlak voor je vakantie of deel het goed op in hapklare brokken en bepaal welke brokken je nog voor je vakantie doet en welke erna. Maak het concreet en communiceer het duidelijk.

Tip 3: maak een plan voor ná je vakantie

Als je terugkomt van vakantie dan weet je al dat je wat mail hebt om op te pakken. Reserveer daar een hele dag voor in je agenda en pak dat dan ook echt op. Mail lezen en alle kleine acties die je meteen kunt doen regel je op die dag. Zo ben je weer helemaal bij.

Daarnaast kun je voor je vakantie alvast een plan maken voor de lopende projecten. Wat moet wanneer af en welke prioriteiten heb je als je terugkomt? Houd altijd rekening met ad hoc zaken die tussendoor kunnen komen. In de paar weken dat je weg bent, kan er best iets gebeuren waardoor je je planning bij moet werken. Als je hier vooraf al rekening mee houdt, dan is er niets aan de hand.

Ik wens je een hele fijne vakantie!

Vond je dit artikel interessant? 

Deel het met je netwerk en lees ook eens een van mijn andere artikelen.

Ga naar blogoverzicht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Wil jij op een eenvoudige manier meer rendement uit je werkdag halen? 

Vraag dan hieronder de KIES flowchart aan waarmee je direct meer focus aanbrengt én tijd bespaart! 

KIES Company  ©  2019 – 2021 PrivacyverklaringCookieverklaring
Pas cookie instellingen aan

KIES Company | Den Haag | 06 – 51 24 52 87 | Kvk Nummer: 68049404 | BTW-ID: NL001551009B68